HIPNOZA JE POTPUNO PRIRODNO STANJE KOJIM SE USKLAĐUJE KOMUNIKACIJA IZMEĐU SVJESNOG I PODSVJESNOG UMA!

Hipnoza je naša unutrašnja komunikacija sa samim sobom putem naših misli i osjećanja. Druga definicja hipnoze je zaobilazak kritičkog faktora svijesti sa ciljem uspostavljanja selektivnog razmišljanja.U prijevodu kriticni faktor je nasa svijest,logicni um koji je pun mislis,strahova ili nas ego a selektivno razmisljanje su sugestije i misli koje mi ciljano odabiremo da popravimo kvalitetu naseg zivota.
Dakle hipnoza je zaobilazak naseg svakodnevnog svjesnog opterecenog dijela uma,tj ega i uspostavljanje komunikacije s nasim dubljim podvsjesnim dijelom uma koji upravlja sa svime u svrhu promjene vjerovanja,misli i osjecaja kao i samih ponasanja.

STRAH OD HIPNOZE

Strah od hipnoze je strah od gubitka kontrole, jer “dok spavamo potpuno smo u vlasti hipnotizera”! POTPUNO POGREŠNO! Hipnoza jednostavno nema nikakve veze sa spavanjem. Svjesni smo svega što se događa oko nas, bolje čujemo, bolje se osjećamo, drugim riječima koncentracija i sva naša čula rade 120 %. Zbog mentalne budnosti i pored ugodne fizičke opuštenosti, vi u svakom trenutku imate potpunu kontrolu i možete prekinuti trans kad to zaželite. Da bi mogli biti hipnotizirani moramo se odlučiti na hipnozu, jer bez naše volje nemoguće nas je hipnotizirati, te u toku hipnotičke indukcije klijent mora s punim povjerenjem 100% pratiti hipnotizera i slijediti njegove upute.

U čemu mi sve hipnoza može pomoći?

Hipnoza se najviše koristi da bi se eliminirali razni emotivni problemi koji stvaraju neugodna osjećanja i loše navike. Znajući da Vaša podsvijest kontrolira sve funkcije Vašeg tijela, potpuno je logično da hipnozom ispravimo većinu problema za koje ne postoji neki fizički ili biološki razlog. Hipnoza je apsolutno uspješna u: kontroli stresa, oslobađanju od živčane napetosti – anksioznosti, povećanju samopouzdanja, kontroli težine, eliminaciji ovisnosti: narkomanija, alkoholizam, kocka, odvikavanju od loših navika: pušenje, čokolada, grickanje noktiju itd.

Da li je hipnoza opasna?

Ne. Hipnoza je potpuno prirodno stanje naše svijesti u kojem se osjećamo ugodno i opušteno.

Strah me da ću u hipnozi odati neku osobnu tajnu.

Strah je suvišan. Vi imate punu kontrolu nad onim što pričate. Ako ne želite nešto da ispričate onda to nećete ni napraviti.

Da li vam se ja prepuštam da me potpuno kontrolirate?

Apsolutno NE.Sigurno bi bilo puno lakse za mene ili nekog terapeuta da u hipnozi imamo potpunu kontrolu nad vama ali to nije istina. Vi imate potpunu kontrolu zato što ste stalno budni. Ako u bilo kojem trenutku, iz bilo kojeg razloga poželite prekinuti hipnozu – to možete učiniti. Dok ste u hipnozi, Vi imate potpunu kontrolu i moć osobnog izbora. To znači da ako se bilo koja sugestija kosi sa Vašim osobnim ili moralnim načelima, bit će trenutačno odbačena i neće djelovati. To je zato što Vaša svijest ne dozvoljava ničemu što je protivno Vašim vjerovanjima da djeluje na Vas. Istina je da ćete vi prihvatiti samo one sugestije, koje vama odgovaraju i za koje ste spremni. Zbog toga morate biti dobro motivirani. Drukčije rečeno: uspjeh hipnotičke terapije zavisi isključivo od vas i vaše želje za promjenom.

Da li se hipnoza kosi sa mojim vjerskim uvjerenjima?

Ne, to je potpuno prirodna tehnika dubokog opuštanja, kojom se oslobađate svih negativnih navika, koje su vas kočile u postizanju ciljeva u životu. Tu zaista nema ničeg mističnog što bi vas trebalo zabrinjavati.

Da li se može svakog hipnotizirati?

Da, svakog čovjeka se može hipnotizirati ako on to dozvoljava.Ustvari studije su dokazale da razina hipnotiziranosti ovisi i o kolicini inteligencije.to je pojedinac inteligentniji to ga je lakse hipnotizirat jer kad pogledate to je logicno s obzirom da u hipnozi upotrebljavamo cijeli um,svu kreativnost,sposobnost vizualizacije,sve osjete. Najveći neprijatelj hipnoze je strah. Takvu osobu je tada stvarno nemoguće hipnotizirati zbog straha od hipnoze. Svatko ne ulazi u trans jednako lako- neki su ljudi odlični hipnotički subjekti i u trans ulaze brzo i lako, dok će drugima trebati nešto više vremena.Kaze se da svatko tko moze spavati,moze se i hipnotizirati.

Koja je razlika, a koja sličnost između hipnostanja i spavanja?

S obzirom da smo mentalno i fizički opušteni imamo osjećaj da smo malo odsutni, misli su rijetke ili ih opće nema. Svijest nam je sužena, ali budna, čujemo svaku riječ i zvuk, možemo govoriti, svjesni smo vremena i mjesta ali nam je sva pažnja dobrovoljno usmjerena na sugestiju. Vrlo ugodno opuštajuće stanje!
Sličnost je ta što su oba sastavni dio ljudskog života, a razlika je sljedeća:
U hipnostanju
1. pažnja je i pojačana i usmjerena na sugestiju,
2. čovjek čuje svaku riječ i svaki zvuk,
3. neznatno je kritičan,
4. svijest mu je sužena, ali budna,
5. postoji vremenska i prostorna orjentacija,
6. zadržana je sposobnost pamćenja,
7. čovjeku se možemo obratiti govorom.

U snu
1. pažnje uopće nema,
2. prihvaćanje podražaja je praktički onemogućeno,
3. ne postoji kritički stav,
4. svijest je blokirana,
5. ne postoji orjentacija,
6. pamćenje je blokirano,
7. čovjeku se ne možemo obratiti govorom.

Da li je dubina hipnostanja važna za ishod i djelotvornost hipnoterapije?

Nije, s obzirom da je čovjek i u laganoj hipnozi prijemljiv na sugestije. No, dubina i simptomi hipnoze razlikuju se od pojedinca do pojedinca i ovise o njegovoj psihoaktivnosti i stanju živčanog sustava.Kao sto i za neke vrste terapije su pozeljnija dublja stanja hipnoze.

Da li su hipnoza i hipnoterapija opasne?

NISU i ne postoje nikakve nuspojave liječenja.

Da li se čovjek sjeća cijelog hipnotickog iskustva?

Da, osim ako nije izdan drugačiji nalog u svrhu terapije.

Sto znace pojmovi duboko dolje i spavaj kad idem u stanje hipnoze?

Kad hipnotizer kaze spavaj ne misli na doslovno spavaj tj duboki stan vec se to odnosi na potpunu opustenost,spremnost odlaska u stanje hipnoze..a duboko dolje je zgodniji izraz koji u biti znaci prepusti se potpuno,idi vise u stanje opustenosti.

Sto cu ja uciniti da izvucem najbolje iz jedne seanse?

Potuno se opustiti,dozvoliti sebi da vas se hipnotizira,imati povjerenja u osobu koja vas hipnotizira i jednostavno uzivati u hipnotickom iskustvu.Mozda bi bilo lakse rec,opustite se i ucinite najbolje sto mozete da pratite hipnotizerove instrukcije i imajte povjerenja u hipnotizera jer je on tu radi vas.
Jednom kad probate hipnoticko iskustvo,vidjet cete da vam je to u biti jako vrijedan dar.Ali ne morate mi vjerovati ni rijeci sto kazem,nego otvorite um i osjetite to iskustvo sami.